Outi Piiroinen, Leikkihuoneen Nefertiti, 2016.
Outi Piiroinen, Leikkihuoneen Nefertiti, 2016.
Hannu Leimu, Steady Aim, 2018.
Hannu Leimu, Steady Aim, 2018.

Joensuussa juhlitaan suomalaista kuvataidetta!

”JUHLAT / BILEET / PARTY / FEST / HÏEJE” - kuvataidefestivaali 27.9.-25.11.2018

Suomen Kuvataidejärjestöjen Liitto (SKjL) viettää 80 vuotisjuhlavuottaan järjestämällä Joensuussa kaksi kuukautta kestävän kuvataidefestivaalin. JUHLAT / BILEET / PARTY / FEST /HÏEJE – kuvataidefestivaalia luonnehtii monimediaalinen lähestymistapa. Perinteisen kuvataiteen (maalaus, kuvanveisto, grafiikka, valokuva) lisäksi festivaali tarjoaa yhteisötaidetta, video- ja valotaideteoksia sekä performansseja.

JUHLAT / BILEET / PARTY / FEST / HÏEJE -kuvataidefestivaalin päätapahtuma levittäytyy Joensuun taidemuseo Onniin, Taidekeskus Ahjoon ja Galleria Kohinaan. Esillä on teoksia 49 nykytaiteilijalta ympäri Suomen. Juhlanäyttelyn on kuratoinut joensuulaislähtöinen kuvataiteilija ja tutkija Mika Karhu, joka haastaa kuvataidefestivaalin yleisöä pohtimaan kysymystä: ”Onko juhlat jo juhlittu?”

Galleria Kohinassa esiintyy Aspa-stipendiaatti omalla yksityisnäyttelyllään. Aspa-stipendi myönnetään uransa alussa olevalle kiinnostavalle nykytaiteilijalle.

SKjL on valtakunnallinen, alueellisten taideyhdistysten katto-organisaatio, jolla on 54 jäsenyhdistystä ympäri Suomen. Jäsenyhdistyksiin kuuluu yli 6200 henkilöjäsentä, joista pääosa on ammattitaiteilijoita ja
osa aktiivisia harrastajia.

Kuvataidefestivaalin pääyhteistyökumppaneita ovat Joensuun taidemuseo Onni, Joensuun Taiteilijaseura ry, Taidekeskus Ahjon kannatusyhdistys ry, TAIKE, MUU ry, Frame ja Valtion taideteostoimikunta. Festivaalilla on myös muiden yhteistyökumppaneiden tuottamaa ohjelmaa.

Festivaalia ovat rahoittaneet Joensuun kaupunki ja Alli Paasikiven säätiö.

Kuvataide kuuluu kaikille. Tervetuloa juhlimaan!

MIKA KARHU

KURAATTORI

Juhlat juhlittu?

Nykytaiteen kentällä suhde ympäristössä tapahtuviin asioihin ja tapahtumiin on kiinteä. Taide on väline kehittää yhteiskuntaa oikeudenmukaisemmaksi. Taidetta ei voi erottaa omaksi erilliseksi alueeksi, jolla on vain omat lainalaisuutensa. Taide on dialogia yleisön kanssa.

Joensuusta lähtöisin oleva Mika Karhu (s.1969) toimii Juhlat / Bileet / Party / Fest / Hïeje -näyttelyn kuraattorina. Mika Karhu on taiteen tohtori, kuvataiteilija, tutkija ja kuraattori, joka tyoskentelee Aalto-yliopistossa tutkijatohtorina ja opettajana. Karhu tarkastelee taidetta välineenä kommunikoida sosiaalisessa maailmassa ja myos väitteli samasta aiheesta Aalto-yliopistossa syksyllä 2013. Hän on kuratoinut useita näyttelyitä Suomessa ja ulkomailla. Ansioistaan kuvataiteilijana hänelle myonnettiin mm. William Thuring-nimikkopalkinto vuonna 2008 ja vuonna 2009 hän oli Ars-Fennica palkintoehdokkaana. Hänen teoksiaan löytyy Suomen keskeisimmistä kokoelmista.

Karhu on aktiivinen kansainvälinen toimija, joka pyrkii taiteen avulla lisäämään kriittistä vuoropuhelua ihmisten välillä. Hän on mm. ollut perustamassa ja on edelleen aktiivisena toimijana mukana Galerie Toolboxissa, joka on suomalais-saksalainen voittoa tavoittelematon taidetila ja yhteistyöprojekti Berliinin Kolonie Weddingissä. Karhu toimii taiteellisena johtajana Suomen akatemian rahoittamassa Tunnustuksia-hankkeessa, jossa taiteen ja humanistisen tutkimuksen kautta käsitellään pakolaisuutta ja sotatraumojen vaikutusta suomalaisessa kulttuurissa.